Betoncare reparatie en renovatie Meppel
Betoncare Meppel

Hoe lang moet beton drogen?

Hoe lang beton moet drogen hangt af van een aantal verschillende factoren. Gemiddeld gezien is beton na 28 dagen zo goed als gedroogd. Betekent dit dat u 28 dagen niks met of op het beton kan? Nee, dat niet. Na ongeveer 2 dagen kunt u al lopen op het beton, echter is het belangrijk de vloer nog niet te erg te belasten. 

Afhankelijk van meerdere factoren

In feite droogt het beton niet. Het beton moet namelijk lang genoeg hydrateren. Hoe lang beton moet drogen/hydrateren hangt af van meerdere factoren. Zo heeft de omgevingstemperatuur en de dikte van de betonlaag invloed op de lengte van de droogtijd. Ook de samenstelling van het beton en het type cement bepalen onder andere de droogtijd van beton. Tot slot kan het gebruik van een droogtunnel of diverse andere hulpmiddelen ook bijdrage. 

Zomer, winter, regen of zon?

Naast de standaard factoren die de droogtijd bepalen van beton, zijn er ook andere, minder beïnvloedbare, factoren. Zo is de droogtijd van beton in de zomermaanden met veel zon een flink stuk lager dan in de winter of met regen. Regen heeft invloed op de werking van het cement, wanneer het beton namelijk te nat word, zal het beton minder snel uitharden of zelfs uitgewassen raken. Hierdoor kan het beton niet meer goed hechten. 

Waarom moet beton drogen?

Het laten drogen van beton is erg belangrijk om het beton goed uit te laten harden. Het is echter belangrijk om beton niet te snel te laten drogen. Wanneer beton te snel droogt, ontstaat er namelijk scheurvorming. Zoals u wellicht kunt begrijpen wilt u dit ten alle tijden voorkomen.

Wanneer is beton droog?

Over het algemeen geldt dat beton na ongeveer 28 dagen zo goed als droog is. Uiteraard doet u er goed aan om eerst even te testen of het beton droog genoeg is. Plak een stukje folie over een klein gedeelte van het beton. Zit er na ongeveer  uur geen condens op het folie? Dan kunt u van uit gaan dat het beton zo goed als droog is. 

Dé specialist op het gebied van beton

Betoncare is al jaren ervaren en gespecialiseerd in betonwerken. Bent u dus op zoek naar een echte specialist die u kan helpen met alles rondom uw beton? Neem dan direct contact op.

Onze specialiteiten

  • Reparatie en bescherming
  • Vochtwering
  • Injectietechniek
  • Renovatie

Door de enorme hoeveelheid aanvragen kunnen wij u helaas niet op korte termijn van dienst zijn

Excuses voor het ongemak