Kathodische bescherming

Maak kennis met kathodische bescherming. Dit is een innovatieve en hoogwaardige techniek die zeer effectief is bij verschillende soorten gewapende betonconstructies. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan viaducten, kademuren, zwembaden, vloeren en galerijflats. Met kathodische bescherming voorkomt u dat er in een betonconstructie corrosie optreedt. Dit is niet alleen schadelijk voor de bouwconstructie, maar kan ook zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Bij Betoncare zijn wij al jaren specialist in het gebruik van kathodische bescherming. Lees snel verder en kom alles te weten over deze bijzondere manier om beton tijdens het renoveren van uw woning te herstellen.

Wat is kathodische bescherming? 

Kathodische bescherming is niets anders dan een moderne manier waarmee u gewapend beton beschermt tegen corrosie. Dit laatste staat bekend als een elektrochemisch proces waarbij metalen in de loop der jaren gaan oxideren. Door gebruik te maken van kathodische bescherming voorkomt u dat metalen voorwerpen in de bodem of in het water aangetast worden. Er wordt tijdens dit proces immers een tegengesteld mechanisme gebruikt die het oxideren stil legt.  

Kathodisch beschermen in de praktijk 

Iedereen die in de bouw werkt weet inmiddels dat kathodisch beschermen oxidatie tegengaat, waardoor corrosie uiteindelijk tot stilstand komt. Niet voor niets wordt deze beschermingsmethode voor gewapend beton met regelmaat in de praktijk toegepast. Voordat de kathodische bescherming wordt aangebracht, worden metalen voorwerpen allereerst voorzien van een speciale coating. Deze coating verminderd de benodigde beschermstroom voor het kathodisch beschermen. Dit heeft als grootste voordeel dat de bescherming op de plaatsen waar de coating zit lokaal toeneemt. Door het gebruik van zowel een coating als de kathodische bescherming ervaart u een ongekende werking. 

Wanneer kathodische bescherming gebruiken?

Natuurlijk hoeft u kathodische bescherming niet bij ieder metaal voorwerp toe te passen. Dit is slechts nodig wanneer staal of andere metalen over een negatieve metaalelektrolytpotentiaal beschikken ten opzichte van hun omgeving. Dit betekent dat de beschermingsmethode alleen noodzakelijk is bij staal of metaal dat door andere materialen kan gaan oxideren. Bij Betoncare maken wij met behulp van een stroomkabel een elektrische verbinding met deze voorwerpen om er een positieve spanning op te zetten. Hiermee wordt het desbetreffend voorwerp uiteindelijk een ‘kathode’.  

Twee vormen van kathodisch beschermen 

Tegenwoordig zijn er twee vormen om kathodisch beschermen toe te passen. Hierbij kunt u denken aan zelfopofferende anoden en opgedrukte stroom. Hieronder zal iedere vorm kort behandeld worden, zodat u een idee heeft wat dit betekent. 

1. Zelfopofferende anoden 

Bij deze vorm van kathodisch beschermen worden er veelal legeringen van zink, aluminium of magnesium toegepast. Dit zijn onedele metalen in vergelijking met staal. Wanneer deze onedele metalen worden doorverbonden met het te beschermen voorwerp, dan ontstaat er een zogeheten galvanische koppeling. Hiermee wordt de reactie van de onedele metalen onder de afgifte van stroom bedoeld. De geleverde stroom beschermt uiteindelijk het desbetreffende voorwerp.  

2. Opgedrukt stroom 

Naast het gebruik van zelfopofferende anoden is het ook mogelijk om gebruik te maken van opgedrukt stroom. Hiermee wordt er rechtstreeks beschermstroom geleverd aan het desbetreffende voorwerp met behulp van een uitwendige stroombron. Dit noemt men ook wel een systeem met opgedrukt stroom, oftewel Impressed Current Cathodic Protection. Van deze vorm van kathodisch beschermen wordt veelal gebruik gemaakt wanneer staal of metaal inerte anoden bevat. Hierbij kunt u denken aan silicium-ijzer legeringen, geplatineerd titaan of gemengde metaaloxiden.  

Kathodische bescherming door Betoncare 

Gaat u binnenkort een woning laten bouwen? Dan is de kans ontzettend groot dat er gewapend beton in de grond wordt aangebracht. Om te voorkomen dat dit materiaal in de toekomst te maken krijgen met corrosie, kunt u kiezen voor kathodische bescherming door Betoncare. Onze specialisten komen dan bij u langs om al het gewapend beton direct grondig te beschermen. Neem snel contact met ons op en wie weet helpen wij u binnenkort om uw toekomstige woning nog veiliger te maken! 

Betoncare reparatie en renovatie Meppel
Betoncare Meppel

Onze specialiteiten

  • Reparatie en bescherming
  • Vochtwering
  • Injectietechniek
  • Renovatie

Door de enorme hoeveelheid aanvragen kunnen wij u helaas niet op korte termijn van dienst zijn

Excuses voor het ongemak