Wat is betonrot? 

Heeft u recent meerdere scheuren ontdekt in het beton van uw woning? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met betonrot. Dit is niet alleen ontzettend vervelend, maar kan op de lange termijn ook levensgevaarlijke situaties met zich meebrengen. Toch is het belangrijk om te weten dat beton een onwijs sterk materiaal is dat niet uit zichzelf rot. Beton wordt immers altijd in een bepaalde vorm gegoten en vervolgens versterkt met staal. Wanneer dit staal niet goed is aangebracht of wanneer er roest op komt dan ontstaat er betonrot. Maar wat is betonrot nou precies en wat kun je hiertegen doen? De specialisten van Betoncare vertellen u hier graag meer over.

Het ontstaan van betonrot

Natuurlijk hoeft u zich niet direct zorgen te maken wanneer er veel beton in uw woning is gebruikt. Dit natuurlijk materiaal bestaat namelijk uit cement, water, grind en zand. Al deze materialen kunnen niet rotten, waardoor beton vandaag de dag nog steeds ontzettend populair is. Toch kan het fenomeen betonrot ontstaat doordat het beton tijdens de bouw is versterkt met staal. Betonrot komt alleen voor in beton dat is versterkt met metalen elementen. Wanneer er vocht bij deze metalen elementen komt, kunnen deze beginnen te roesten. Roest staat erom bekend dat het zich uitzet, waardoor er druk op het omringende beton komt te staan om vervolgens te barsten. Bovendien wordt betonrot gestimuleerd door chloride en CO2. Toch komt dit alleen maar voor wanneer het beton al is gaan rotten. 

Woningen van 1950 en 1975 vaker last van betonrot

In woningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975 is calciumchloride gebruikt bij de samenstelling van het beton. Vroeger was dit heel normaal, maar tegenwoordig weten wij dat dit juist bijdraagt aan de corrosie van de wapening en dus het verzwakken van het beton. Daarnaast werd in die tijd gedacht dat beton “het eeuwige leven” had, dit blijkt ook niet het geval te zijn. Om deze reden wordt er bij veel woningen die gebouwd zijn tussen 1950 en 1975 vaker betonrenovaties uitgevoerd. 

Zorg voor een veilige constructie  

Betonrot is levensgevaarlijk doordat het de constructie van een gebouw aanzienlijk zwakker maakt. Dit geldt vooral bij gebouwen die een dragende functie hebben. Hierbij is het ontzettend gevaarlijk om betonrot niet te laten renoveren. In de loop der jaren zal er steeds meer beton afbrokkelen, waardoor het beton minder stevig wordt. Laat daarom altijd zo snel mogelijk betonrenovatie uitvoeren en voorkom gevaarlijke situaties! 

Overal waar beton gebruikt wordt bij de constructie bestaat de kans op betonrot. Toch zijn er een aantal plekken waar betonrot het meeste voorkomt, namelijk: 

Betonrot renovatie door Betoncare 

Uw betonrenovatie laat u vertrouwd doen door Betoncare, de betonspecialist. Bij het repareren van betonrot gebruiken wij een speciale primer die voldoet aan de laatste milieueisen en regelgeving. Hierbij wordt de primer aangebracht op de nog gezonde wapening, deze primer zorgt ervoor dat verdere roestvorming wordt tegengegaan.  

Wilt u uw betonrot laten repareren door een betrouwbare partij? Laat uw betonrenovatie dan uitvoeren door Betoncare. Neem contact op via 06-26 881 791 of druk op de onderstaande button! 

Betoncare reparatie en renovatie Meppel
Betoncare Meppel

Onze specialiteiten

  • Reparatie en bescherming
  • Vochtwering
  • Injectietechniek
  • Renovatie

Door de enorme hoeveelheid aanvragen kunnen wij u helaas niet op korte termijn van dienst zijn

Excuses voor het ongemak